Rozszerzony Kurs dietetyki i odchudzania -  60 godzin

 

Kurs jest przeznaczony dla osób, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i dietetyki.

 

Cel kursu: Uczestnicy kursu poznają tajniki żywienia dietetycznego oraz zapoznają się z różnymi rodzajami diet i sposobami układania jadłospisów.

Program kursu:

Żywienie dietetyczne – co to takiego?

  • Opis poszczególnych składników odżywczych (za co odpowiadają białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
  • Tabele wartości odżywczych
  • Schemat postępowania dietetycznego
  • Podstawowe normy żywienia

Jak zbudowany jest układ pokarmowy

Rodzaje i charakterystyka diet:

  • Opis diety lekkostrawnej
  • Opis diety bogato białkowej i niskobiałkowej
  • Opis diety niskoenergetycznej
  • Opis diety eliminacyjnej w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
  • Opis żywienia w cukrzycy

Ustalanie jadłospisów dla poszczególnych diet

Zasady nawadniania organizmu ludzkiego

Suplementy – ich rodzaje i zastosowanie w konkretnych przypadkach, kiedy warto?

Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia

  • Charakterystyka różnych rodzajów metod oceny: wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy,  metoda punktowa, BMI

Odchudzanie i jego wpływ na organizm ludzki, zapobieganie otyłości

Masa ciała i jej wpływ na komfort życia

Żywienie w sporcie

  • żywienie sportowców
  • budowa tkanki mięśniowej
  • charakterystyka redukcji tkanki tłuszczowej

Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym

  • charakterystyka oceny sposobu odżywienia dzieci
  • metody oceny żywienia dzieci
  • siatki centylowe w praktyce

Żywienie kobiet w ciąży

  • znaczenie żywienia kobiet w ciąży
  • metoda oceny
  • najważniejsze elementy prawidłowego żywienia

Dieta śródziemnomorska

Dieta w schorzeniu miażdżycy

Dietoterapia cukrzycy

  • charakterystyka cukrzycy
  • różnice w leczeniu
  • Indeks glikemiczny

Nadciśnienie tętnicze a leczenie dietetyczne

Dietoterapia osteoporozy

  • ważne składniki mineralne, Ca, K, P
  • podział osteoporozy