Rozszerzony Kurs dietetyki i odchudzania - 60 godzin
Kurs jest przeznaczony dla osób, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i dietetyki.
Cel kursu: Uczestnicy kursu poznają tajniki żywienia dietetycznego oraz zapoznają się z różnymi rodzajami diet i sposobami układania jadłospisów.
Program kursu:
Żywienie dietetyczne – co to takiego?
- Opis poszczególnych składników odżywczych (za co odpowiadają białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne)
- Tabele wartości odżywczych
- Schemat postępowania dietetycznego
- Podstawowe normy żywienia
Jak zbudowany jest układ pokarmowy
Rodzaje i charakterystyka diet:
- Opis diety lekkostrawnej
- Opis diety bogato białkowej i niskobiałkowej
- Opis diety niskoenergetycznej
- Opis diety eliminacyjnej w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
- Opis żywienia w cukrzycy
Ustalanie jadłospisów dla poszczególnych diet
Zasady nawadniania organizmu ludzkiego
Suplementy – ich rodzaje i zastosowanie w konkretnych przypadkach, kiedy warto?
Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
- Charakterystyka różnych rodzajów metod oceny: wywiad 24h, wywiad zdrowotny, żywieniowy, metoda punktowa, BMI
Odchudzanie i jego wpływ na organizm ludzki, zapobieganie otyłości
Masa ciała i jej wpływ na komfort życia
Żywienie w sporcie
- żywienie sportowców
- budowa tkanki mięśniowej
- charakterystyka redukcji tkanki tłuszczowej
Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym
- charakterystyka oceny sposobu odżywienia dzieci
- metody oceny żywienia dzieci
- siatki centylowe w praktyce
Żywienie kobiet w ciąży
- znaczenie żywienia kobiet w ciąży
- metoda oceny
- najważniejsze elementy prawidłowego żywienia
Dieta śródziemnomorska
Dieta w schorzeniu miażdżycy
Dietoterapia cukrzycy
- charakterystyka cukrzycy
- różnice w leczeniu
- Indeks glikemiczny
Nadciśnienie tętnicze a leczenie dietetyczne
Dietoterapia osteoporozy
- ważne składniki mineralne, Ca, K, P
- podział osteoporozy