Rozszerzony kurs gotowania - 70 godzin
Kurs jest przeznaczony dla osób, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu przyrządzania estetycznie wyglądających i smacznych posiłków.
Cel kursu: Uczestnicy kursu poznają tajniki przygotowywania smacznych potraw z mąki, mięsa, warzyw, jaj. Zapoznają się również z podstawami dekorowania potraw, by wyglądały jeszcze bardziej apetycznie. Wszystkie omawiane potrawy będą przyrządzane podczas szkolenia na warsztatach z gotowania.
Program kursu:
Podstawy żywienia człowieka
Przepisy BHP, Sanepid
HACCP w gastronomii – punkty kontroli, system monitorowania
Wyposażenie podstawowe kuchni, urządzenia stosowane przy produkcji żywności
Techniki sporządzania potraw i obróbka składników
Sporządzanie potraw z warzyw
- zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii
- technika sporządzania surówek sezonowych
- technika sporządzania sałatek jarzynowych
- sporządzanie bukietu z warzyw
- technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw
Sporządzanie potraw z jaj i przetworów mlecznych - koreczki serowe, chłodniki, desery i napoje z przetworów mleczarskich, jaja gotowane, faszerowane, smażone, nadziewane, omlety
Sporządzanie zup i sosów, marynaty – wykonywanie i zagęszczanie zup
Sporządzanie potraw śniadaniowych
Sporządzanie potraw mącznych – pierogi, uszka, kołduny, ciasta ziemniaczane - kluski śląskie, kopytka, ciasta – kruche, półkruche, drożdżowe
Potrawy z mięsa – drób – smażenie, pieczenie, gotowanie, grillowanie
Potrawy z ryb – filetowanie ryby
Dekorowanie potraw – kanapki dekoracyjne, dania garmażeryjne, przystawki