Rozszerzony kurs gotowania -  70 godzin

 

Kurs jest przeznaczony dla osób, które chcą zdobyć wiedzę z zakresu przyrządzania estetycznie wyglądających i smacznych posiłków.

 

Cel kursu: Uczestnicy kursu poznają tajniki przygotowywania smacznych potraw z mąki, mięsa, warzyw, jaj. Zapoznają się również z podstawami dekorowania potraw, by wyglądały jeszcze bardziej apetycznie. Wszystkie omawiane potrawy będą przyrządzane podczas szkolenia na warsztatach z gotowania.

Program kursu:

Podstawy żywienia człowieka

Przepisy BHP, Sanepid

HACCP w gastronomii – punkty kontroli, system monitorowania

Wyposażenie podstawowe kuchni, urządzenia stosowane przy produkcji żywności

Techniki sporządzania potraw i obróbka składników

Sporządzanie potraw z warzyw

  • zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii
  • technika sporządzania surówek sezonowych
  • technika sporządzania sałatek jarzynowych
  • sporządzanie bukietu z warzyw
  • technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw

Sporządzanie potraw z jaj i przetworów mlecznych - koreczki serowe, chłodniki, desery i napoje z przetworów mleczarskich, jaja gotowane, faszerowane, smażone, nadziewane, omlety
Sporządzanie zup i sosów, marynaty – wykonywanie i zagęszczanie zup

Sporządzanie potraw śniadaniowych

Sporządzanie potraw mącznych – pierogi, uszka, kołduny, ciasta ziemniaczane - kluski śląskie, kopytka, ciasta – kruche, półkruche, drożdżowe

Potrawy z mięsa – drób – smażenie, pieczenie, gotowanie, grillowanie

Potrawy z ryb – filetowanie ryby

Dekorowanie potraw – kanapki dekoracyjne, dania garmażeryjne, przystawki