KURS POMOC KUCHENNA - 30 h
Główne zagadnienia zawarte w programie kursu:
1. Wprowadzenie do pracy jako pomoc kuchenna
- Rola i obowiązki pomocnika kuchennego
- Znaczenie pracy zespołowej w kuchni
2. Higiena i bezpieczeństwo w pracy
- Zasady higieny osobistej i czystości w miejscu pracy
- Podstawowe zasady bezpieczeństwa w kuchni
3. Znajomość sprzętu i narzędzi kuchennych
- Omówienie podstawowego wyposażenia kuchennego
- Szkolenie z obsługi sprzętu kuchennego
4. Techniki przygotowywania składników
- Obróbka i przygotowanie warzyw, mięsa i innych składników
- Poznanie różnych technik krojenia i siekania
5. Przygotowywanie prostych dań
- Gotowanie potraw podstawowych, takich jak zupy, sałatki, sosy
- Praktyczne ćwiczenia w przygotowywaniu posiłków
6. Zasady organizacji pracy w kuchni
- Skuteczne zarządzanie czasem i zadaniami w kuchni
- Koordynacja pracy zespołu kuchennego
7. Obsługa sprzętu kuchennego
- Prawidłowa obsługa i konserwacja sprzętu kuchennego
- Zapobieganie awariom i wypadkom w kuchni
8. Obsługa dostaw
- Przyjmowanie dostaw produktów spożywczych
- Organizacja i przechowywanie składników kuchennych
9. Podstawy diety i żywienia
- Zasady zdrowego żywienia
- Znajomość podstawowych grup produktów spożywczych
Kurs o łącznym czasie trwania 30 godzin pozwoli na dogłębne omówienie każdego z tych tematów oraz praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce. Program kursu może zostać dopasowany do indywidualnych potrzeb Uczestników.
Uczestnik kursu otrzymuje certyfikat ukończenia kursu.