KURS KELNERSKI -  30 h

Główne zagadnienia zawarte w programie kursu:

1. Wprowadzenie do zawodu kelnera

  • Rola kelnera w restauracji
  • Podstawowe obowiązki i odpowiedzialności kelnera

2. Etykieta i savoir-vivre w pracy kelnera

  • Zasady zachowania i etykiety w restauracji
  • Obsługa klienta zgodnie z zasadami savoir-vivre'u

3. Higiena osobista i bezpieczeństwo w pracy

  • Wpływ higieny osobistej na reputację restauracji
  • Zasady bezpiecznej pracy w gastronomii

4. Obsługa klienta

  • Budowanie relacji z klientami
  • Obsługa zamówień i reagowanie na potrzeby klienta

5. Techniki serwowania

  • Nakrywanie stołu i serwowanie potraw
  • Podstawy serwowania różnych rodzajów napojów

6. Zasady obsługi kasy

  • Przyjmowanie zamówień.
  • Obsługa kasy i rozliczanie się z klientami

7. Obsługa reklamacji

  • Sposoby radzenia sobie z reklamacjami klientów
  • Rozwiązywanie problemów i utrzymanie pozytywnej atmosfery

8. Zarządzanie stresem

  • Sposoby radzenia sobie ze stresem w pracy kelnera
  • Techniki relaksacyjne i utrzymanie spokoju w trudnych sytuacjach

Kurs o łącznym czasie trwania 30 godzin pozwoli na dogłębne omówienie każdego z tych tematów oraz praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce. Program kursu może zostać dopasowany do indywidualnych potrzeb Uczestników.

Uczestnik kursu otrzymuje certyfikat ukończenia kursu.